7-10 Yaşlarında Beyin Gelişimi
7-10 Yaşlarında Beyin Gelişimi
Çocuğun etrafındaki dünya değişiyor, daha zor hale geliyor, yeni görevler ortaya çıkıyor, aktif zihinsel ve fiziksel gelişim devam ediyor. Yeni özlemler ortaya çıkıyor, irade gelişmeye devam ediyor, çocuk ne istediğini ve ona nasıl ulaşacağını biliyor.
Beyin yoğun bir şekilde gelişiyor, bölümleri arasında tüm organizmanın mükemmel çalışmasını sağlayacak yeni, daha ince işlevsel bağlantılar oluşuyor. Serebral korteks özellikle aktif olarak gelişmektedir, düşünme, algılama, davranış kontrolünden ve diğer insan beyni aktivitesinin diğer yüksek biçimlerinden sorumludur. Çocuğun beyninin yüksek uyarılabilirliği yavaş yavaş yumuşatılır, uyarma ve engelleme süreçleri dengelenir.
7-10 yaş arası çocuklarda, çocuğun motor aktivitesinden sorumlu beyin bölümlerinin hızlandırılmış bir oluşumu vardır, bu nedenle hareketleri daha doğru ve çeşitli hale gelir. Görsel, renk ve işitsel duyumlar daha fazla netlik kazanır.
Şimdi ebeveynlerin anlaması gerekiyor: Tüm bu süreçler çocuğun davranışını ve hayata bakışını değiştiriyor, gelecekteki yaşa bağlı değişikliklerin temeli atılıyor. Bu, kişiliğin gelişiminde olumlu bir andır, çünkü öğrenci kendi “Ben” inin önemini fark etmeye ve kendisine dışarıdan bakmaya başlar. Bu dönemde çocuklar anlamsal deneyimler yaşarlar, çocuk duygusal ve psikolojik olarak kendisine neler olduğunu zaten anlar.
Duyguları ve duyguları telaffuz etmek, onları uygun isimleriyle çağırmak çok önemlidir. Çocuğa ortaya çıkan duyguyla nasıl düzgün bir şekilde başa çıkacağını söyleyin. Çocuk, duyguların farkında olmayı, kabul etmeyi, bırakmayı ve işlemeyi bu şekilde öğrenir. Örneğin, “Sanırım şu anda kızgınsın” veya “Sanırım kötü bir not yüzünden üzgünsün.” Böylece duygu ve deneyimler anlam kazanır ve kişinin kendini daha iyi anlaması sağlanır. Çocuğa duygularının uygun, doğal, normal olduğunu ve birlikte bir çıkış yolu aradığını açıklamak sorumluluk geliştirir.
Beyin Gelişiminin En Hızlı Olduğu Dönemler
Çocuğunuzla duygu ve hisler hakkında konuşmak, bunları belirlemek ve çocuğa anlatmak çok önemlidir. Çocuk duygusal zeka geliştirir.
Bir çocuğun hayatında bir öğretmen belirir – başka bir önemli yetişkin. Ve bazen çocuk ebeveynlerin ve ilk öğretmenin sözlerini karşılaştırır, ebeveynlere bir açıklama yapabilir veya onları düzeltebilir.
İlkokul çağında dikkat, önde gelen zihinsel işlev haline gelir. Araştırmalar, dikkatin farklı özelliklerinin farklı okul derslerinde akademik başarıya farklı şekilde katkıda bulunduğunu göstermektedir. Bu nedenle, matematikte ustalaşmada, önde gelen rol dikkat hacmine aittir, kendi diline hakim olmanın başarısı, dikkatin dağılımı ve okumayı öğretme – dikkatin istikrarı ile ilişkilidir. Dikkatin farklı özelliklerini geliştirerek, okul çocuklarının farklı akademik konulardaki performansını artırmak mümkündür.
İkinci sınıfta özeleştiri artar, kişinin yaptığı işin sonuçlarının kalitesine odaklanma yeteneği artar, bu benlik saygısını etkiler, düşebilir. Bu fenomene “ikinci sınıf fenomen” adı verildi. Ebeveynlerin, öğrenmede öğrencinin gerçek bilgi ve becerileri, çalışkanlığı, sorumluluğu, yeni bilgi edinme ihtiyacı kadar önemli olan not olmadığını hatırlamaları gerekir.
Üçüncü sınıf, genç bir öğrencinin hayatında bir dönüm noktasıdır. Birçok öğretmen, çocukların öğrenimle gerçekten ilişki kurmaya, öğrenmeye aktif bir ilgi göstermeye başlamalarının üçüncü yıldan itibaren olduğunu belirtiyor. İkinci ve üçüncü sınıflar arasında öğrencilerin zihinsel gelişimlerinde bir sıçrama yaşanır. Bu öğrenme aşamasında, zihinsel işlemlerin aktif özümsenmesi ve oluşumu gerçekleşir ve sözlü düşünme (kavramlarla çalışan düşünme) daha yoğun bir şekilde gelişir.
İlkokulun dördüncü yılı, çocuğun okul hayatının ilk aşamasını tamamlar. Dördüncü sınıfa gelindiğinde, çoğu çocuğun bireysel bir eğitim çalışması tarzı vardır, eğitim ilgi alanlarının farklılaşması ana hatlarıyla belirtilir, akademik konulara farklı bir tutum gelişir: bazı disiplinler daha çok sevilir, diğerleri daha az sevilir. Belirli akademik konuların tercih edilmesi, büyük ölçüde çocuğun bireysel eğilimleri ve yeteneklerinden kaynaklanmaktadır: biri matematiği sever, biri açıkça dil becerilerini gösterir.
4-5. sınıfların dönüşü ergenliğin başladığı yaştır. Bu, çocuğunuzun gelişiminde yeni, önemli ve ilginç bir aşamadır. Ebeveyn sevgisinin, bilgeliğinin ve kabulünün bir çocuğun gelişiminin her aşamasında çok önemli olduğunu unutmayın.
Ekran süresini izleyin.
Bu yaştaki çocuklar beyinlerini ve bedenlerini geliştirmek için çok fazla aktiviteye ve oyun zamanına ihtiyaç duyarlar, bu nedenle TV veya bilgisayar ekranı karşısında geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.
1. sınıf öğrencileri okuma ve yazma sırasında bilinmeyen kelimeleri bulmak için fonetik (harf ve sesleri eşleştirme) ve kelime analizi becerilerini kullanır.
Önemli ayrıntıları kullanarak bir hikayenin karakterlerini, ortamını ve önemli olaylarını tanımlarlar. Bir konu hakkında yazarlar, bazı gerçekleri sağlarlar ve belirli bir açıklık ve kapanış hissi verirler.
Birinci sınıf öğrencileri 20 veya daha az toplar ve 20 veya daha az çıkarır, örneğin 10’a dayalı stratejiler kullanarak.
Örnek: 13 – 4’ü çözmek için 13 ile başlayıp eksi 3’e varabilirsiniz. 10 elde etmek için 1 tane daha çıkarırlar ve sonra 9 alırlar. 10 veya daha az toplamları toplarlar ve 10 veya daha azını hızlı ve doğru bir şekilde çıkarırlar. Uzunluk birimi olarak daha kısa bir nesne kullanarak nesnelerin uzunluğunu ölçerler.
2. sınıf öğrencileri detaylara önem verir.
Bu, kim, ne, nerede, ne zaman, neden ve nasıl sorularına cevap vermek için hikayelerdeki ve kitaplardaki illüstrasyonları ve grafikleri içerir. Hikâyelerin, fablların ve halk hikâyelerinin dersini veya ahlâkını belirleyebilirler. Ayrıca kısa olay örgüleri olan ve net bir başlangıcı, ortası ve sonu olan hikayeler de yazarlar.
İkinci yılın sonunda, öğrenciler 20 veya daha az olan toplamları hızlı ve doğru bir şekilde toplayıp çıkarabilmelidir.
Çocuklar üç basamaklı sayıların ne anlama geldiğini öğrenirler. Örneğin 463, dört yüz altmış üç birdir. Standart birimlerde uzunlukları ölçer ve tahmin ederler.
Sevgili okurumuz size montessori eğitiminin tavsiyesi adlı makalemizi okumanızı öneriyoruz.