Blog

admin | 21 Haziran 2021 | 0 Yorum

Froebel Anaokulunun Başlıca Özellikleri

Froebel Anaokulunun Başlıca Özellikleri

Anaokulu Özellikleri # 1. Kendi kendine aktivite ile Froebel, çocuğun ebeveynleri veya öğretmenleri tarafından önerilen herhangi bir aktiviteye dalmaması gerektiğini, ancak kendi dürtülerini ve kararlarını yerine getirmesi gerektiğini kastetmiştir. Eğitimin, bireysel bir büyüme süreci olduğuna inanıyordu.

Froebel’e göre eğitim; Çocuğun bireyselliğini insanlığın ruhuyla birleştiren bu öz-aktivitedir. Kuralcı, kategorik, müdahaleci olmamalı, “insanın özgür öz-faaliyetini ve kendi kaderini tayin hakkını – yaratıcının suretinde özgürlük için yaratılmış olan” sağlamalıdır.

Kendi kendine aktivite, eğitimi daha kolay ve sürekli hale getirir. Yapay teknikler gerektirmez. Ona göre öz-etkinlik, bireyin kendi doğasını ve fenomenal doğasını gerçekleştirdiği ve ardından ikisini uyumlu hale getirdiği bir süreçtir. Bütün bunlarda çocuk özgürdür ve kendi faaliyetlerini belirler.

Kendi kendine etkinlik, kişinin kendi çıkarlarından doğar ve kişinin kendi gücüyle sürdürülür. Tek başına zihnin evrimini üretebilir ve eğitimin amacını güvence altına alabilir. Bu nedenle, tüm öğretim süreçlerinin çocuğun çıkarlarından kaynaklanması esastır.

Kendi kendine etkinlik, çocukta çevresindeki yaşama girme, yardım etme, keşfetme ve ortak etkinliklere katılma arzusunu gösterir. Çocuk, kendisi ile başkalarının faaliyetleri arasındaki bağlantıyı bilmek ister. Froebel, teori ile pratik arasında bir çelişki olmadığını ve meslek ile eylem arasında hiçbir çelişki olmadığını söylemiştir.

Anaokulu Özellikleri # 2. Froebel’in yönteminin ikinci özelliği yaratıcılıktır. Bu ilke, kendi kendine etkinlik ile yakından bağlantılıdır. Yaratıcılık, çocuğun doğal iç dürtüsüdür. İnsan, doğası gereği aktif ve dinamik bir varlıktır. Olayların pasif ve sessiz bir gözlemcisi değildir. Bir şeyler yapmak istiyor ve yaratmak zorunda.

Froebel Anaokulunun Başlıca Özellikleri
Froebel Anaokulunun Başlıca Özellikleri

Froebel, insan doğasının üniter karakterine ve uyumlu büyümesine inanıyordu. Baş, ruh ve el ayrılmaz bir bütündür. Bunlar insanın birbirine bağımlı parçalarıdır ve birlikte geliştirilmelidirler. Zihin ve ruh kendilerini bedensel faaliyetlerle ifade eder.

Froebel, entelektüelizmi ve sözelciliği kınadı. Düşünmenin ve yapmanın el ele gitmesi gerektiğini savundu. Gandhiji bu eğitim idealini kabul etti ve geliştirdi.

Anaokulu Özellikleri # 3. Froebel’in yönteminin üçüncü özelliği sosyal katılımdır. Rousseau, Emile için izole ve sosyal olmayan eğitimi savundu, ancak Froebel çocuğun sosyal katılımına büyük önem verdi.

Froebel, kendini gerçekleştirmenin ancak sosyal katılımla mümkün olduğuna, kendi kendine faaliyet ve kendi kendine faaliyetin ancak sosyal katılım yoluyla geldiğinde etkili ve üretken olduğuna inanıyordu. İnsanın sosyal bir benliği vardır. Sosyal içgüdü, insanın birincil içgüdüsüdür. Bireysel benlik, sosyal benlik olmadan geliştirilemez.

Bir birey ancak diğer insanlarla birlikte gerçekten eğitilebilir. İnsan hayatı, sosyal hayatla yakından bağlantılıdır. Ev, okul, devlet – hepsi sosyal kurumlar ve bireysel aktivite ve sosyal kontrol araçları için medyadır. Froebel, okulun, çocuk için toplumla ilişkilerini etkili bir şekilde keşfettiği bir dernek olduğunu söyledi.

Toplumsal ilerlemenin ve bireysel gelişimin bir aracıdır. Toplumda çocuk, sağlıklı yaşam için gelişim ve sosyal etkinlik için gerekli beslenmeyi alır. Bu nedenle çocuğun büyümesi, ait olduğu insanlığın birliği ve amacı ile uyumlu olmalıdır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.