Montessori Eğitiminin Faydası
Montessori Eğitiminin Faydası
Birçok ebeveyn, çocuklarının normal bir anaokuluna devam etmesine karşı Montessori eğitiminin faydalarını soruyor. En temel düzeyde, bir Montessori programına katılan bir çocuk bağımsız olmayı öğrenir, önüne çıkan sorunları çözmeyi ve başkalarıyla işbirliği yapmayı öğrenir. Kendine, kişiliğine karşı istikrarlı bir olumlu tutum oluşturur ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bu olumlu benlik imajı, gelecekteki yaşamı boyunca onunla birlikte kalır.
Okul öncesi çocuklara öğretmeye yönelik geleneksel yaklaşımı ve Montessori yöntemini karşılaştırarak bunun nasıl olduğunu görelim.
Montessori eğitimi | geleneksel eğitim | |
Aktif öğrenme: Çocuk sınıfta özgürce hareket eder, ilgisini çeken işi (ve yapacağı hızı) seçer. Bu durumda öğretmen çocuğa sadece seçilen aktivitede rehberlik eder. | Pasif öğrenme: çocuk, talimatların hızını kendisi belirleyen öğretmenin talimatlarını dinler ve takip eder. | |
Konsantrasyon: Yeterince uzun bir çalışma süresi, çocuğun materyalin derinlemesine çalışmasına odaklanmasını sağlar. | Tamamlama: Gün için iyi planlanmış bir zaman çizelgesi, öğretmenin yönlendirdiği etkinliklerin onun talimatıyla tamamlandığını ima eder. | |
İşbirliği: Çok yaş grupları ve kendi kendine öğrenme, işbirliğini ve sosyal becerilerin gelişimini teşvik eder. | Rekabet : Bire bir öğrenme öğretmen tarafından teşvik edilir, takım çalışması ve işbirliği ikincildir. | |
Öz disiplin: Bir öğrenme yapısı ve hazırlanmış bir sınıf ortamı, sorumlulukla birlikte özgürlük yoluyla motivasyonu ve öz disiplini teşvik eder |
Öğretmen Destekli Disiplin: Öğretmen, harici bir ödül ve ceza sistemi kullanarak motivasyonu disipline eder ve sürdürür. | |
Bütünsel gelişim : Montessori eğitimi her çocuğun bilişsel, sosyal ve psikolojik gelişimine büyük önem verir. | Çekirdek bilgidir (bilgi ön plandadır): geleneksel eğitim sistemi, çocuklara belirli becerilerde ustalaşmayı ve sosyal olarak gelişmeyi öğretmeye çalışır. |
Nasıl oldu?
Bir montessori eğitmeni her çocuğa benzersiz bir birey olarak değer verilir. Montessori eğitimi, çocukların farklı şekillerde öğrendiğini kabul eder ve tüm öğrenme stillerini kapsar. Öğrenciler, herkes hazır olduğunda, öğretmenin tavsiyesini ve bireysel bir öğrenme planını izleyerek kendi hızlarında öğrenmekte özgürdürler.
Montessori, erken yaşlardan itibaren düzeni, odaklanmayı ve bağımsızlığı teşvik eder. Yürüyebilen genç ergenlerde ortaya çıkan öğrenci “öz düzenlemesini” (kendilerini eğitme ve öğrendikleri üzerine düşünme yeteneği) destekleyen sınıfların, materyallerin ve günlük rutinlerin kasıtlı tasarımı vs) kendi yapabilir.
Öğrenciler yakın ve sevecen bir topluluğun parçasıdır. Genellikle 3 yılı kapsayan çok eski sınıf, bir aile yapısını yeniden oluşturur. Daha büyük öğrenciler, bir akıl hocası ve rol modeli olarak yüksekliği takdir eder; Desteklendiklerini hissederler ve çocuklarına onları bekleyen zorluklardan daha fazla güvenirler. Öğretmenler bir saygı, şefkat ve barışçıl çatışma çözümü modeli oluşturur.
Montessori öğrencileri belirli sınırlar içinde özgürlüğün tadını çıkarırlar. Öğretmenleri ve sınıf topluluğu tarafından belirlenen parametreler dahilinde çalışan öğrenciler, öğrenme hedeflerinin ne olduğuna karar vermede aktif olarak yer alırlar.
Öğrencilerin aktif bilgi arayıcıları olmaları desteklenir. Öğretmenler, öğrencilerin kendi sorularına cevap bulma özgürlüğüne ve araçlarına sahip oldukları ortamlar sağlar. İçsel tatmin, çocukların harekete olan merakı ve ilgisi ve heyecan verici yaşam boyu öğrenme çıktıları sürdürülebilir.
Kendi kendini düzeltme ve kendi kendini değerlendirme, sınıftaki Montessori yaklaşımının ayrılmaz bir parçasıdır. Yetişkinler olarak öğrenciler, onlardan bir şeyler öğrenmek ve düzeltmek için çalışmalarını ciddiye almayı ve hatalarının farkında olmamayı öğrenirler.
Montessori sadakat becerilerini destekler. Geleneksel sosyal duygusal medyada çocuklardan daha fazlasını öğrenen Montessori sınıfındaki çocuklar üzerine yapılan güncel araştırmalar, onların birçok alanda daha güçlü beceriler sergilediklerini ve Montessori Metodunu 100 yıldır etkin bir şekilde desteklediğini gösteriyor.
Montessori şu an dünyada binlerce okulda yüzbinlerce öğrenci ile heyecan vermeye, yeni deneyimlerle çocuklara katkı sağlamaya devam ediyor.
Çocuğunuz için bir Montessori ortamı seçmenin birçok faydası vardır. Montessori pedagojisi, kişisel ritmik öğrenme ve bağımsızlığı geliştirmesiyle bilinir. Aynı zamanda empati, sosyal adalet tutkusu ve yaşam boyu öğrenme sevincini geliştirir.
Soru sorma, keşfetme ve bağlantı kurma özgürlüğü ve desteği verildiğinde, Montessori öğrencileri kendine güvenen, hevesli ve bağımsız öğrenenler olurlar. Eleştirel düşünebilir, birlikte çalışabilir ve cesurca hareket edebilirler.
Montessori öğretmenleri, yalnızca harika işleri başarmanıza destek olabilir.
İnsan ruhunun gelişimine ve yeni insanlığın ortaya çıkışına tanık olacaksınız. Yeni insanlık olayın kurbanı olmayacak ama net bir vizyona sahip olacaksınız. İnsan toplumunun geleceğini yönlendirin ve şekillendirin. (Maria Montessori)
Yine başarılı bir eğitim sistemi olan Froebel sistemini benimseyen okullar ile ilgili yazımızı okumanızı öneriyoruz.